Hogyan étkezz, ha 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizáltak?

A szervezetben termelődő inzulin hiánya, vagy annak nem megfelelő hasznosulása cukorbetegséget okoz. Ez egy anyagcsere betegség, mely akár az életmóddal összefüggésben felnőttként is kialakulhat. A gyakori vizelési inger, a hirtelen súlyvesztés, a fáradékonyság és a mindezekkel együtt járó túlzott szomjúság intő jelnek számíthatnak, ha tehát ilyenekkel szembesülsz, akkor érdemes lehet szakembert felkeresned.

2-es típusú diabétesz

A Magyar Diabétesz Társaság azt javasolja az érintetteknek, hogy a diétás élelmiszerek helyett inkább az egészséges alapanyagokat és étrendet részesítsék előnyben, ez segíthet a legtöbbet az életminőség javításán. A cukorbeteg diéta összeállításakor azonban érdemes olyan faktorokat szem előtt tartani, mint az életkor, az életvitel, valamint a mozgásra vonatkozó szokások. Nem mindegy az sem, hogy 1-es, vagy 2-es típusú cukorbetegségről van-e szó, és milyen kezelést választott mellé a szakember.

2 típusú cukorbetegség diéta

A 2-es típusú cukorbeteg diéta esetén nagyon fontos, hogy dietetikus vagy orvos véleményét kérjük ki, hiszen így személyre szabott megoldást kaphatunk. Fontos tudni, hogy a mindennapokban számos tényező hatással lehet a vércukorszint alakulására.

Ezek a következők:

 • A szénhidrátokat tartalmazó étrend és a stressz jelentősen emelheti az értéket.
 • Az inzulin beadása és a testmozgás csökkenti a vércukorszintet.

Mit érdemes tudni a cukorbetegség értékeiről?

 • 3,5 mol alatt azonnali szénhidrátbevitelre van szükség.
 • 3,5 és 10 mol között beszélhetünk normál értékekről.
 • 10 mol felett magas értékről beszélhetünk, ilyenkor fontos a folyadékbevitel és célszerű szakemberrel konzultálni a továbbiakról.
 • Fontos tudni, hogy a terhességi cukorbetegség értékei eltérőek lehetnek mindezektől.

Melyek a cukorbetegség fajtái?

Alapvetően tehát háromféle cukorbetegséget különítünk el

 • 1-es típusú diabétesz.
 • 2-es típusú diabétesz
 • terhességi cukorbetegség

1-es típus, a veleszületett cukorbetegség

Ez az, amivel általában születik az ember. Tünetei között szerepel az állandó szomjúságérzet, a gyakori vizelési inger, a fogyás, a gyengeség érzés, és acetonos lehelet is társulhat ezekhez. Ilyenkor a cukorbeteg diéta során napi ötszöri étkezésre van szükség, és inkább kevesebbet érdemes egyszerre enni.

A 2-es típus, amit az életmód hoz magával

Alapvetően az egészségtelen életmód következtében alakul ki. A nem megfelelő táplálkozási szokások és a mozgásszegény életmód általában súlyfelesleghez vezet. Ez jelentős kockázati tényezőnek számít a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában. Nem ritka, hogy szív-és érrendszeri megbetegedések is társulnak hozzá. Nagyon fontos, hogy a cukorbeteg diéta során csökkentsük a zsírok, a szénhidrát és a cukor bevitelét. A súlyfelesleg leadásával már sokat tehetünk annak érdekében, hogy a vércukor értékek is javuljanak.

A hormonális okokra visszavezethető terhességi cukorbetegség

A várandósság idején szintén kialakulhat cukorbetegség. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a megfelelő kezelés hiányában kockázati tényezőt jelenthet a baba és a mama számára is. Jó hír viszont, hogy a szülést követően rendszerint helyreállnak a vércukor értékek.

2-es típusú cukorbeteg diéta- mire érdemes odafigyelni?

A táplálékok külön csoportba oszthatóak aszerint, hogy mennyire ajánlott, vagy éppen kerülendő azok fogyasztása.

A szénhidrátok csoportjából kifejezetten kerülni kell a

 • cukrokat
 • a mézzel készült ételeket és innivalókat

Mértékletesen fogyaszthatóak

 • a fehér lisztet tartalmazó ételek
 • burgonya
 • rizs
 • tésztafélék

Kifejezetten ajánlottak a zöldségek

a cukorbetegség tünetei

Az állati és a növényi eredetű fehérjék jó választásnak bizonyulnak, ám ha állati eredetűt választunk, akkor mindenképpen a zsírszegény fajták ajánlottak. A zöldségek egyébként kifejezetten javasoltak. Nem csak ellátják a szervezetet a szükséges mikrotápanyagokkal, hanem a bennük megtalálható rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását. Az étkezésen túl az elfogyasztott folyadéknak is kiemelt szerep jut. Az édesítés nélküli kávé és tea gond nélkül fogyaszthatóak, ám az energiaitalok, a cukros üdítők és persze az alkohol tiltólistásak.

Alapvetően elmondható tehát, hogy a cukorbeteg diéta részeként elsősorban az egészséges alapanyagok fogyaszthatóak a legnagyobb biztonsággal. Némi odafigyeléssel, a megfelelő információk birtokában cukorbetegként is élhetünk minőségi életet.

 

A cikk megírásában segítségünkre volt:

Modern Dietetika – Dietetikus Tanácsadás
Budapest, József Attila utca 24. III. emelet, 1051
(30) 183 2323