Fogszabályozás gyerekeknek Budapesten – már 6 éves kortól!

A gyermek fogszabályozás Budapesten már szinte az összes kerületben elérhető.  Fontos tudni, hogy ez a beavatkozás korosztályonként eltérő célokat tűz ki maga elé. A későbbi rendezett és egészséges fogsor megteremtése azonban korosztálytól függetlenül kiemelt szereppel bír. Az egymásra dőlő, torlódott fogak magukban hordozzák a fogszuvasodás kockázatát, hiszen a rendezetlen fogsort igen nehéz optimálisan tisztítani. A gyermekkori fogszabályozásnak köszönhetően elkerülhetőek a későbbi fogászati problémák és már fiatalon megtapasztalhatóak az ép, esztétikus fogsor előnyei. Természetesen felnőttként is lehetőség nyílik a szükséges fogszabályozás elvégzésére, de tény, hogy gyermekként gyorsabban zajlik a folyamat.

gyermek fogszabályozás

Mire való a fogszabályozás a legkisebbeknél?

6 éves kor alatt sincsen túl korán elkezdeni a fogszabályozást – állítja a neves budapesti gyerek fogszabályozó orvos. Ilyenkor néhány hónap alatt célt lehet érni, ilyenkor ugyanis az ujjszopásról való leszoktatás, valamint a szinte láthatatlan készülékkel a harapási problémák kiküszöbölése kerül fókuszba. Ilyenkor tehát nem a fogak mozgatása a lényeg, és mivel a készülék kellemetlenné teszi az ujj szájban létét, így valójában be is váltja a hozzá fűzött reményeket.

Gyermek fogszabályozás Budapesten 6-12 éves kor között

Az úgynevezett vegyes fogazati időszakban, amikor a tejfogak mellett már a maradandó fogak is kezdenek megjelenni, előfordulhat, hogy foghúzásra van szükség, vagy baleset következtében az egyik fogtól meg kell válni. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a még ki nem nőtt maradandó fogaknak legyen elegendő helyük, és a szomszédos fogak ne kezdjenek el a foghiány irányába bedőlni. A készülék nem akadályozza a maradandó fogak kinövését, és a gyermek is könnyedén megszokja annak viselését.

Melyek a leggyakoribb fogászati problémák a gyermekeknél?

A gyermek fogszabályozás végső célja az, hogy megelőzhetőek legyenek a későbbiekben a rendezetlen fogsorból eredő fogászati megbetegedések. A skála azonban ennél sokkal színesebb, hiszen gyakran előfordul, hogy például túl szűkek a fogívek, így egy-egy fog teljesen kizáródik a fogsorból. A torlódás keresztharapással is társulhat. Előfordulhat, hogy a gyermek felső fogai kitakarják az alsók egy részét, vagy éppen a felső front fogakkal harap az alsók mögé. A csak pókharapásként csúfolt fogak esetében a felső front fogak látványosan előredőlnek. Amikor zárt fogsorról van szó, akkor jelentős rés keletkezik az alsó és a felső fogív között.

Gyermek fogszabályozás Budapest

Mindezek nem pusztán esztétikai problémaként vannak jelen, hanem beszédzavarhoz vezethetnek, megnehezíthetik a szájhigiéniára való odafigyelést, valamint a fogakat eltérő irányból éri majd a rágóerő. A torlódott fogakkal rendelkezők gyakrabban találkoznak a fogkővel, a fogszuvasodással és akár a fogágy-betegség kockázata is nagyobb lehet esetükben. A fogszabályozás gyerekeknek Budapesten is elérhető, érdemes olyan klinikát választani, ahol kifejezetten a gyermek fogászatra specializálódott szakemberek is tevékenykednek.

Mint korábban már említettük, a túl sokáig tartó cumizás és ujjszopás problémát okozhat, de az is előfordulhat, hogy a gyermek nyelvével lökdösi a fogakat. A leggyakrabban genetikai tényezőkre vezethető vissza a rendezetlen fogsor, melyet befolyásolni ugyan nem tudunk, de a kialakult helyzetet fogszabályozás keretein belül mégis orvosolhatjuk. A szájon át történő lélegzés is hatással lehet a fogak torlódására, éppen ezért felelős szülőként kiemelt jelentőséggel bír az, hogy a gyermekre fogászati, valamint az azt befolyásoló szempontokból is figyeljünk.

Válasszon speciális klinikát: fogszabályozás gyerekeknek Budapesten

A megfelelő budapesti fogászati klinika mellett döntve a gyermekkori fogszabályozás mellett részletes tanácsadással és oktatással is lehet találkozni. Ennek köszönhetően a gyermek nem egyfajta mumusként tekint majd a fogorvosra, hanem az élet természetes részeként éli meg a fogorvosi rendelő felkeresését. A szájhigiénia megőrzésében kiemelt szerepet játszik az, hogy sikerül-e elsajátítania a gyermeknek a helyes fogmosási technikát, majd később a fogselyem, esetleg az elektromos fogkefe használatának módját.