Fogszabályozás gyerekeknek- milyen lehetőségek léteznek?

Az esztétikai fogszabályozás minden korosztály számára lehetséges, de minél korábban megtörténik az eljárás, annál gyorsabban elérhető a kívánt végeredmény. A csontosodási folyamatok lezárulásával akár másfél-két évre is szükség lehet ahhoz, hogy a fogak a tervezett irányba mozgathatóak legyenek. Nem véletlen, hogy sok esetben már gyermekkorban a fogszabályozás mellett döntenek a szülők. Mindez nem pusztán esztétikai célokat szolgál, hanem a fogsor egészségének érdekében is sokat tehetünk ilyen módon.

láthatatlan fogszabályozás

Már kisgyermekkorban is figyelmet érdemel!

A fogszabályozás már hat éves kor alatt is elkezdhető, bár ekkor még elsősorban a cél a speciális eszközökkel, hogy a gyermekkori rossz szokások levetkőzhetőek legyenek. Mire gondolunk pontosan? A fogsor állapotára jelentős hatással van például az ujjszopás, a sokáig tartó cumizás vagy az, ha a kicsi lökdösi fogait a nyelvével. Mindezek elkerülhetőek a szakember és persze a szülői odafigyelés kettősével.

 

Fókuszban a fogívek és a fogváltás időszaka

A 12 év alattiak esetében elsősorban a kivehető készülékek az elterjedtek. Ezekkel nem más a cél, mint a harapási rendellenességek kiküszöbölése, valamint a rendben lezajló fogváltás elősegítése. Abban az esetben, ha túl szűkek a fogívek, akkor egy-egy fog kizáródhat sorból. Hasonlóképpen problémás lehet a helyzet akkor, ha a felső fogsor fogai között rések alakulnak ki, alul pedig a torlódásoké a főszerep. A torlódott fogakat rendkívül nehéz tisztán tartani, ami előbb vagy utóbb fogszuvasodáshoz vezethet. A fogívek formázását előmozdító kezelések tehát nem csak esztétikai célokat szolgálnak, hanem a hosszú távon is egészséges fogsort is megvalósítják. A fogváltás időszakában az is kiemelt szereppel bír, hogy a már elvesztett fog helye megmarad-e a maradandó fog számára, vagy torlódás alakul ki, ami további szabályozást igényel a későbbiekben.

 

Esztétikus fix készülékek

Fogszabályozót viselni ma már korántsem kellemetlen. Saját gyermekkorunkból még mindannyian emlékszünk arra, hogy akkoriban bizony gyakran csúfolódás tárgyát képezte az eszköz, és kényelmi szempontból sem voltak azok a legelőnyösebbek. Az orvostudomány és a technológia azonban rengeteget fejlődött, és ma már a fix készülékek sem járnak kényelmetlenséggel. Kifejezetten divatos lett a fogszabályozó viselése, pláne, hogy tulajdonképpen egyet jelent az igényességgel és a szájhigiéniára való odafigyeléssel. Mind többen belátják a fiatal korosztály köréből is, hogy a későbbiekben igen kifizetődő lehet a rendezett, esztétikus fogsor, melynek előnyeit a magabiztosságon is meg lehet tapasztalni.

fogszabályozás gyerekeknek

Az Instagram celebjei és influencerei szinte kivétel nélkül tökéletes mosollyal rendelkeznek, és az általuk sugárzott önbizalom egy szeletkéje lehet az, ha sikerül megvalósítani az esztétikus és egyúttal egészséges fogsort. Nem véletlen, hogy a tizenévesek körében egyre többen vállalják be a fix fogszabályozót, amelynek köszönhetően még viszonylag gyorsan alakítható a fogsor.

Gyermekkorban is lényeges a megbízható szakember

Fogorvoshoz a legtöbben nem szeretünk járni. A kezelésekről bennünk kialakult kép azonban nagymértékben a gyermekkori tapasztalatokon múlik. Figyelmet érdemel az is, hogy ha gyermekként elhanyagoljuk fogainkat, akkor felnőtt fejjel sokkal nehezebb lesz azt helyrehozni és elérni a kívánt mosolyt. Fontos tehát, hogy felelős szülőként gondolkodva olyan fogorvost válasszunk gyermekünk számára, aki megbízhatóan, gyermekbarát hozzáállással végzi a kontrollt vagy éppen az aktuálissá váló kezeléseket. A gyermekkorban szerzett rossz tapasztalatokon igen nehéz lehet túllendülni, a fogakkal kapcsolatos hiányosságok és esztétikai problémák pedig komoly önbizalomhiánnyal járhatnak felnőttként. Tenni azonban sosincs késő a fogsorért, így felnőttként is megvalósítható a fogszabályozás esztétikai és egyúttal egészségügyi céllal.